Simons Jul

Endnu en historie til Knud Larns Science Fiction Fanzine. Denne her gang var emnet ‘First Contact’. Jeg havde i et stykke tid gået og tænkt over en historie med et barn med autisme som hovedperson. Det interesserer mig specielt i forhold til diskussionen, om hvor anderledes folk med autisme tænker ifht folk uden sådan, I forlængelse af de almindelige overvejelser om, hvad tanker egentlig er. Historien er nok også inspireret en del af ‘The Curious Incident of the Missing Dog…’ en krimi om en dreng og hans forsøg på at finde en forsvunden hund.

Jeg har læst en del en på nettet om emnet, og er blevet fascineret af både forsøgene på at bruge autismens fordele (evnen til at fokusere) til at arbejde med test af eksempelvis software og diverse beskrivelser af, hvad det egentlig er, der er det springende punkt, dvs. hvad er forskellene og hvorfor det er betegnet som et handicap at have autisme –  herunder nogle af de de beskrivelser, der siger at autisme blot er en anden måde at se verden på og ikke nødvendigvis et handicap. Derudover interesserer forældre reaktionen mig til anderledes børn også (eller rettere til børn i almindelighed), og dysfunktionelle familier er som et udgangspunkt mere interessante end funktionelle.

Så var der de fremmede, jeg ville gerne væk fra den almindelige alien med strålepistoler og to ben og to arme og et øje i panden, så det blev til noget, der nærmest er en slags bevidst bakteriemasse, bare lidt større. De er udpræget svenske i deres konsensuskultur, eller er det også dansk?.

Jeg forsøgte med en alternativ indgang til  kravet om danskhed og koblede det med det stereotypiske billede af autister som stædige/vedholdende og lod min hovedperson insistere på at være fra Danmark, selvom han er født og opvokset på New Zeeland.

Et uddrag af novellen  kan læses her.

Nummeret af Science Fiction (16 – 2007) kan findes her og kan vist stadig købes.

En anmeldelse kan ses her på SFF Portal. Simons Jul fremhæves sammen med et par stykker andre.

Should I recommend a handful of them (for perhaps later translation to other fanzines . . . ) these would have to be as follows:

  • Sofie Boysen´s “Månebyen” (“Moon City,” issue 14) is the best one.
  • Jesper Rugård Jensen´s “Simons Jul” (“Simon’s Christmas,” issue 16) is the most moving.
  • Martin Schemm´s “Titan Surveyors Skæbne” (“The Destiny of Titan Surveyor,” issue 13) is the most exciting.
  • Richard Ipsen´s “Bag himlen” (“Behind the Sky,” issue 16) has the best idea.
  • Jonas Jesus Christensen´s Vejrmaskine” (“The Weather Machine,” issue 16) is very nice.

Leave a Reply