Hvis løver kunne tale

Endnu en udgivelse i Science Fiction cirklens Lige under overfladen serie. De er oppe på nummer fem, og jeg har fået nummer to novelle med i serien. Denne gang er det ikke alternate history, men gedigen (tror jeg nok) science fiction: Robotter og kunstig intelligens. Historien er inspireret af Wittgensteins udtalelse om, at hvis løver kunne tale, så ville vi ikke være i stand til at forstå dem. Et fascinerende udsagn, der siger, at vi slet ikke deler så meget af verden med hinanden, som vi går rundt og tror. I hvert fald ikke nødvendigvis med andre arter. I dette tilfælde satte det gang i tankerne om, hvordan robotter ville tænke, hvis de kunne, og det førte så til en verden, hvor der findes intelligente robotter, men det er få, og de skal kæmpe for at beholde deres statsborgerskab – de skal simpelthen testes regelmæssigt. Et ikke forfulgt spor i selve novellen – men en del af baggrunden – var også overvejelser om familiestrukturer i fremtiden og specielt med flere typer bevidste væsener. Hovedpersonen (hovedrobotten?) lever i et parforhold – som faktisk er de sidste krampetrækninger af et opløst kolelktiv/flerpersonsfamilie – med to børn og kone. Parforholdet knirker, og det gør hans liv også.

Lige under overfladen – Den nye koloni indeholder endvidere en lang række andre noveller, hvoraf der er flere fremragende. De er alle læseværdige og giver et godt indtryk af dansk science fiction i dag. Jeg tror, at den der satte sig dybest, var Michael Kamps Homo arachnida, der er et meget effektivt stykke horror science fiction.

Majbritt Høyrup har gjort sig den umage at læse og kommentere hele samlingen og giver et ganske godt overblik over troper og indhold, samt en smule kritik af de enkelte, og en samlet opfordring til at få læst mere korrektur og at gøre mere ud af redigering. Om min novelle siger hun:

”Hvis løver kunne tale” af Jesper Rugaard. Indeholder desuden tropen: Turingtesten. Fin parafrase over de danske jøders flugt til Sverige under Anden Verdenskrig. Sjovt med robotter, der bruger jiddish slang.

Et uddrag af novellen (altså min) kan læses her, og bogen kan købes her

Leave a Reply