Fredag formiddag 1

Fremmed stjerne forside

Den årlige science fiction antologi, Lige under overfladen, udkom igen sidste år med en samling betitlet Fremmed Stjerne. Denne gang var der endnu flere noveller af både nye og gammelkendte forfattere. Mit bidrag er i samlingen er Fredag formiddag. Det er en historie, der foregår i samme univers som en uudgiven roman, som nok ville have skullet hedde To torsdage, hvis den var kommet ud på tryk før novellen. Heldigvis kan de to læses uafhængigt af hinanden. Det er en detektivhistorie (eller måske rettere politihistorie), der foregår i et Danmark, hvor noget er sket, der har gjort, at flere parallelle verdener er stødt sammen; i Dragør af alle steder og på en torsdag af alle dage. De to verdener er nærmest smeltet sammen, så beboerne i Dragør får sig en dobbeltgænger. I mange år derefter er Dragør hermetisk lukket af, bevogtet af militæret, som nidkært kontroller al adgang. De to historier har Mikkel, der er politibetjent, som omdrejningspunkt. Mikkel stammer fra Dragør, men var i byen, da de To Torsdage stødte sammen og kunne derfor ikke komme tilbage til sin familie. Nu bor han i byen, savner familien, der blev tilbage, og er stadig ansat i politiet i drabsafdelingen. Romanen handler om hans første besøg i Dragør, hvor han skal opklare en forbrydelse, der åbenbart hænger sammen med hans familie, mens novellen (altså Fredag formiddag) er så om hans andet besøg. Her skal han skal opklare et mystisk dødsfald, hjælpe militæret med at få et civilt samfund stablet på benene igen, holde sin noget utålelige makker ud, samtidig med at han stadig ikke er helt afklaret med sit eget forhold til Dragør.

Der er allerede kommet et par anmeldelser:

Også Jesper Rugård Jensen har med ”Fredag formiddag” skrevet en yderst vellykket fortælling. Miklas arbejder for politiet, og en fredag formiddag bliver han bedt om at tage til Dragør med en kollega for at undersøge et mord. Og hvad har det så med science fiction at gøre? Jo, Dragør var udsat for en uforklarlig hændelse nogen tid før, hvor alle indbyggerne blev kopieret. Nu er byen kontrolleret af militæret, som altså har brug for Miklas hjælp. En rigtig skræmmende og velfortalt novelle om identitet og menneskelighed.

Litteratursiden.dk

Og af Majbritt Høyrup

Undergangen er lokal i denne fortælling og forlagt til Dragør. Det giver noget rigtig god kolorit og bid til fortællingen. Læseren får straks fortællingens novum at vide og novellen behandler så de personlige konsekvenser det har for de forskellige og meget tydelige og virkelige karakterer i novellen. Dramaet får en tand mere med en afsløring mod slutningen, der ligger godt og naturligt i forlængelse af det læseren allerede har fået at vide, men uden at man kan regne det ud.

Gravko.dk

Og endelig, så er novellen blevet indstillet til den årlige science fiction pris, Niels Klim 2012, hvilket jeg er meget begejstret for. Og søreme om den ikke vandt prisen for årets bedste langnovelle. Det er jeg så endnu mere begejstret for.

Bogen kan købes hvor som helst

Og et uredigeret uddrag af romanen følger her .

One comment on “Fredag formiddag

  1. Reply Majbrit Høyrup May 15,2013 09:56

    Hej — den rigtige adresse til min blog er gravko.com/blog . Gravko.dk er ejet af en helt anden person.

Leave a Reply