Nattens åbne døre

Rød aftensol ved søJeg skrev nattens åbne døre for snart meget lang tid siden. Det var en historie, der kom til mig i et glimt. En ensom kvinde med sin teenagedatter langt ude i skoven i et fjernt land for længe siden. Kvinden har én gang været hjemsøgt af et overnaturligt væsen, og hun frygter nu, at det er ved at ske igen, på grund af hendes voldsomme mareridt. Historiens grundkerne var der fra starten af, men det tog mig lang tid at skrive den. Jeg vidste, at der skulle være to spor men ikke helt hvordan de skulle materialisere sig. Først prøvede jeg med dagbogsnotater, som hovedpersonen genfinder og genlæser, som bringer noget frem, som hun har undertrykt om sin fortid, men det fungerede ikke, så historien endte med at være bygget op omkring drømme og virkelighed. Først var der kun kvinden og hendes datter og det mytiske væsen der ville ind, men på et tidspunkt kom der to mænd, der fungerer som en art ydre parallelhandling til den anden mere indadvendte fortælling.

Historien er bygget op omkring et mytologisk væsen, Goen, der er en jordkonge. De forskellige konger, der bliver snakket om Lue-, Elle- og Hyldekonger, findes i danske folkeeventyr/historier, men ikke helt som i novellen. Desværre forsvandt mine noter og jeg kan ikke huske, hvor jeg fandt informationer om dem længere. Men Goen og de myter, der bliver fortalt er helt mine egne opfindelser, og jeg mener ikke de kommer af noget specielt andet end min underbevidsthed.

Jeg havde det sjovt med at skrive historien og med forsøget med at sætte mig ind i, hvordan det måtte være at være meget enlig mor ude i ingenting med en snart teenage datter, der ikke vil snakke med en, og så samtidig blive jagtet i ens drømme.

Nattens åbne døre er med i antologien Forvandlinger sammen med en række andre fine historier. Forfatterne, der bidrager er: Lars Ahn, A. Silvestri, Henrik Larsen, Bjarke Schjødt Larsen, Richard Ipsen, Klaus Æ. Mogensen, Rasmus Wichmann, Sarah Fürst, Gudrun Østergaard, Thomas Strømsholt, Flemming R. P. Rasch og Lars Konzack.

Bogen kan købes via bestilling på forlagetlangdyssen [at] gmail.com og  koster  (200 kr + porto). Man kan også bestille den via bloggen her, så formidler jeg bestillingen i stedet, bare læg en kommentar. Forlaget finder man i øvrigt her.

Et lille uddrag af starten kan læses her.

Den første anmeldelse er også kommet. Majbritt Høyrup diskuterer Forvandlinger på sin blog, med fokus på karakterisation og historiernes kvindeskikkelser:

“Moderen og hendes datter bor i samfundets udkant, der hvor naturen umærkeligt glider over i de andres, de underjordiskes, de magiskes land. “Goen” er et mareridtsvæsen der plager moren og datteren er plaget af sin pubertet og sin udlængsel.

Moderen i fortællingen er også heks, men her får vi indresyn og forståelse med hende. Og ikke mindst: Så snart man får at motivationen for en persons valg at vide, bliver konsekvensen af dette valg meget mere interessant.”

Og slutter af med følgende, som jeg ikke kan være helt utilfreds med:

“Af de 13 noveller kan jeg klart bedst lide dem, hvor der er nye ideer i forhold til det fantastiske: Lille kat, Refugiet, Ellevild, Peregrination gennem Kjøbenhavn og Nattens åbne døre. Det er de noveller hvor beskrivelsen af karakterne er mest helstøbte og troværdige og de fortællinger, som forstår magien i den virkelige verden.” 

Endnu en anmeldelse er tikket ind (denne gang i Himmelskibet, af Tue Sørensen):

“Nattens åbne døre” er titlen på Jesper Rugårds tankevækkende og symbolske fortælling om en heks og hendes datter, som begge drømmer om ambivalente maskuline kræfter. Det er en stemningsfuldt skrevet og særdeles imponerende historie som i kunstnerisk udførelse klart er den mest litterært vellykkede historie, jeg hidtil har læst fra Jespers hånd – og måske denne antologis bedste indlæg.

Leave a Reply