Troldens hjerte

Troldens hjerte er med i samlingen Ny dansk fantasy 2013 . Mestertyvens sidste ønske. Det skulle være fantasy og nyt, så jeg skrev en historie om hvad der sker efter at prinsessen og hendes børn er blevet reddet fra den trold der har stjålet hende, og hvordan hendes børn reagerer på dette skift i opvækst. Historien startede en helt andet sted, nemlig at jeg sad og kauserede for mig selv over, hvordan det ville være, hvis man opdagede at ens forældre var trolde og kun opdrog en, fordi de havde planer om at æde en senere. Men det blev så til denne her historie, hvor jeg, mens jeg kæmpede med den anden histore, pludselig så hovedpersonen i denne for mig. Han stod på en slette foran et slot og betragter skibene fra en angribende hær løbe op på stranden og derefter stille an til angreb.  På nogen punkter er det en ret socialrealistisk historie om svigt og magtmisbrug (måske ikke helt så realistisk igen), og er ikke klassisk fantasy i den forstand at der eksempelvis ikke er nogen ‘kvæst’ hovedpersonen skal ud på; redningsarbejdet er blevet gjort, da historien starter. Men der er trolde og magi og en middelalderagtig verden – og dybe  mørke huler og hjerter, der er gemt væk.

Det er den anden fantasynovelle jeg får udgivet og også nummer to novelle hos Kandor.

Udover min novelle er der en række andre spændende forfattere med, herunder A. Silvestri, Sofie Boysen, Flemming Rasch og Jonas Wilmann, som jeg har delt antologier med før.

Bogen er anmeldt her:

For alvor grebet blev jeg under læsning af Troldens hjerte, hvor Jesper Rugård begiver sig ud i et umiddelbart klassisk eventyr om trolden, prinsessen og prinsen på den hvide hest, men så bliver det hele vendt på hovedet. For trolden har fået barn med prinsessen og prinsen er en ondskabsfuld tyran og så er vi pludselig ovre i et stykke dark fantasy – med dertilhørende hjerteblod dryppende fra siderne – fremragende!

En anmeldelse mere her:

“Troldens hjerte” af Jesper Rugård Jensen – I mange år måtte dronningen leve i Troldens fangeskab dybt under jorden i hans golde huler, afsondret fra lyset og håbet. Her måtte hun trælle, og udholde alle slags overgreb, før hun blev befriet af kongen. To børn kom der ud af dronningens skød i de år. Da de tre endelig blev befriet, blev de taget med tilbage til slottet. Her må prinsen sande, at det ikke er nemt at have både menneske- og troldeblod i årene, og at det kan være skæbnesvangert at følge sit hjerte. Denne fortælling er det nærmeste vi kommer klassisk fantasy. Det er en helstøbt fortælling, men personerne havde svært ved at trænge helt i gennem til mig – dertil manglede de dybde.

Og endnu en fremhævning her som den bedste i antologien, i Amdi Silvestris gennemgang af danske fantastiske antologier fra 2010 til – 2014:

I dette eventyr, for det er et eventyr, spiller orkestret den sædvanlige melodi. Vi har en prins. Vi har en hvid hest. Vi har en trold og så har vi også en scene, der er sat. Men hvor mange ville gå en komisk vej, ryger denne novelle i en helt anden og langt mørkere retning. Uden helt at forfalde til horror, formår forfatteren at bringe nogle af de gamle takter fra folkeeventyrene frem. Helt tilbage fra den tid, hvor de blev fortalt omkring bålet og så sandelig ikke havde nogen happy ending.

Antologien kan købes her eller her.

Leave a Reply