Hjemkomsten

imageForlaget Kandor har lige udgivet en ny antologi med titlen Drifter og med temaet ‘mørk erotika’. Der blev indkaldt til den i 2013 og jeg skrev en novelle dertil; faktisk skrev jeg to. Den første foregik i et tog på vej op gennem Finland, og faldt derfor for de betingelser, der var for antologien (at novellen skulle være horror, erotisk og foregå i Danmark). Det sidste gik først op for mig 10 dage før aflevering, så jeg panikkede lidt, men fandt så en gammel begyndelse i stablen af noter, der nogenlunde lød sådan:

“Det er morgen, da min søn kommer hjem igen.
Han må have gået hele natten. Lejren ligger i den anden ende af øen, og bussen kører slet ikke efter otte.”

Det var en begyndelse, der bare havde ligget og ventet i næsten et år, men jeg vidste ikke mere om historien end at der var tale om en kvinde, hvis søn kommer hjem fra en lejr, han har været interneret i, og at hendes reaktion på hans hjemkomst er mærkelig. Og det var sådan set alt, jeg vidste om den historie, da jeg begyndte på den igen.

Det er en spøgelseshistorie af en slags, og den er inspireret (meget løseligt) af en bog jeg læste om de russiske lejre for tyskere (af en hver slags) efter anden verdenskrig: “Alt hvad jeg har, bær jeg på mig” af Herta Müller. Men her er historien fortalt fra en anden vinkel. Jeg tror den for en stor dels vedkommende handler om skyld og savn.

Det blev en anderledes historie end jeg havde troet de første linjer ville føre mig hen; kravet om erotik førte det over i noget helt andet end jeg havde forventet, og den blev derfor ret spændende at skrive – og jeg håber selvfølgelig at den er tilsvarende at læse. Den erotiske del var udfordrende, da den både er set fra et andet køn, og fordi det føltes relativt eksplicit at skrive (set i bakspejlet kunne det nok være værre).

Bogen kan købes her.

Et lille uddrag af novellen kan læses her (det er ikke helt den endelige version, den kan læses i bogen).

Leave a Reply